Copiii mici își dezvoltă imaginația și creativitatea prin joc.
Vă puteți aștepta la o mulțime de jocuri imaginate în anii copilăriei, iar aceasta este o modalitate excelentă de învățare pentru cei mici.
Printre ideile de joacă pentru a dezvolta imaginația copiilor mici se numără cititul, desenul, îmbrăcatul, plimbările în natură, cutiile cu comori, jocurile de rol și multe altele.
În acest articol vorbim despre:
- Jocul pentru copiii mici: de ce este important pentru dezvoltarea imaginației și a creativității
- La ce să te aștepți pe măsură ce imaginația copilului tău mic se dezvoltă
- Idei de joacă și activități creative pentru a încuraja imaginația copilului mic
- Timpul petrecut în fața ecranului și jocul imaginativ
Jocul copilului mic: de ce este important pentru dezvoltarea imaginativă și creativă
Joaca încurajează creativitatea și imaginația la copiii mici. Și acest lucru este important, deoarece copiii mici își folosesc imaginația și creativitatea în creștere pentru a:
- explora lumea și locul lor în ea
- se înțelege mai bine pe ei înșiși și pe ceilalți oameni
- explora și a își exprima sentimentele
- testa diferite idei și modalități de rezolvare a problemelor.
De ce este joaca atât de importantă pentru dezvoltarea copilului?
Joaca le oferă copiilor diferite experiențe senzoriale, fizice și cognitive. Experiențele creează conexiuni în creier, ceea ce îi ajută pe copii să se dezvolte fizic, cognitiv, social și emoțional. De aceea, joaca este ca un fel de „foc de artificii” care se declanșează în creier.
La ce să vă așteptați pe măsură ce imaginația copilului mic se dezvoltă
Îmbrăcarea și jocurile de rol încep în jurul vârstei de 15-18 luni. Copilului dumneavoastră mic îi va plăcea să se prefacă a fi un adult, folosind obiecte de recuzită precum haine vechi și pălării. De exemplu, și-ar putea imagina că este șoferul unui autobuz sau că servește într-un magazin.
Copilul învață copiind ceea ce fac alții – în special părinți sau copiii mai mari. De exemplu, până la doi ani, s-ar putea preface că pregătește cina folosind frunze și iarbă pe care le-a găsit în curtea din spate. Sau ar putea spune lucruri de genul: „Tu ești copilul, eu sunt mama” sau „Eu mă duc la serviciu, pa pa”.
În același timp, copilul va începe, de asemenea, să își creeze propriile povești și jocuri de rol. Acestea ar putea fi din cărțile pe care le-ați citit împreună sau din experiențe pe care le-a avut, cum ar fi să vadă o maimuță la grădina zoologică.
Muzica de toate felurile îl poate face pe cel mic să își imagineze lucruri fantastice, cum ar fi zborul sau plutirea în spațiu. Iar el se va exprima cântând, dansând și mișcându-se pe melodiile și ritmurile sale preferate.
La această vârstă, probabil că micuțului îi vor plăcea, de asemenea, jocurile în care se murdărește. Săparea nisipului, construirea cu noroi sau stoarcerea vopselei între degete vor fi toate activități populare.
Copilul s-ar putea să se bucure să se joace și să se stropească și în baie. Ar putea testa ce pot face jucăriile sale, turnând apă de la una la alta, scufundându-le sub apă – sau folosindu-le pentru a goli cada! Nu uitați să vă supravegheați întotdeauna copilul în preajma apei. Copiii mici sunt curioși în mod natural și adesea neînfricați, așa că sunt deosebit de expuși riscurilor de tot felul.
Îl veți vedea pe copil exprimându-și imaginația și ideile în tot felul de moduri creative. Aflați la ce să vă așteptați de la dezvoltarea creativă a copilului mic și obțineți câteva idei de activități creative pe care să le faceți alături de el.
Idei de joacă și activități creative pentru a încuraja imaginația copilului mic
Este bine să vă lăsați copilul să conducă jocul, în special jocul deschis. Acest lucru îi oferă copilului o mare oportunitate de a-și folosi imaginația.
Poți încerca următoarele idei de joacă în interior pentru a-l încuraja pe cel mic să-și pună imaginația în acțiune:
- Citiți cărți și spuneți împreună povești despre locuri și creaturi minunate. Vorbiți despre povești cu el sau întrebați-l ce crede că s-ar putea întâmpla în continuare.
- Cântați-i rime de grădiniță și încurajați-l pe cel mic să inventeze propriile acțiuni pe melodii.
- Creați sunete și ritmuri cu instrumente muzicale făcute în casă sau cumpărate. De asemenea, puteți puteți căuta online diferite stiluri de muzică.
- Desenați și mâzgăliți folosind creioane colorate și hârtie și lăsați-l pe cel mic să deseneze din imaginația sa.
- Vizitați și explorați locurile preferate sau noi din casă, cum ar fi sertarul cu cratițe sau dulapul cu recipiente.
- Amenajați un spațiu special de joacă în casă. Acesta poate fi destul de simplu: întindeți o cârpă peste două scaune sau tăiați o deschidere în partea laterală a unei cutii mari de carton. Adăugați niște haine sau niște jucării pentru a-l încuraja pe cel mic să inventeze povești și jocuri.
Iată câteva idei distractive de joacă în aer liber pentru a stimula imaginația copilului:
- Faceți o plimbare în natură în parc, la locul de joacă, pe plajă – oriunde găsiți imagini și sunete noi care să îl inspire pe cel mic.
- Priviți în sus! Descrieți diferitele lucruri pe care le vedeți pe cer – luna, stelele și norii sunt fascinante pentru copil.
- Confecționați o cutie de comori, plină de obiecte naturale pe care acesta să le atingă, să le simtă și să le folosească. Ați putea include obiecte precum semințe, fasole, scoici adunate de pe plajă sau pietre.
- Încercați să vă jucați cu nisip, noroi, lut, plastilină sau vopsele. Asigurați-vă că aceste materiale nu sunt toxice, deoarece este posibil ca degetele copilului să ajungă în gură la un moment dat.
- Pregătiți o joacă în apă. O găleată de apă cu bule și câteva pahare de plastic sunt tot ce are nevoie un copil mic. Adăugați niște coloranți alimentari pentru a-i stimula imaginația. Supraveghează-ți întotdeauna copilul pentru a te distra în siguranță cu apa.
Timpul petrecut în fața ecranului și jocul imaginativ
Foarte multe studii recomandă ca pentru copiii cu vârsta sub doi ani să evităm tipul petrecut în fața oricărui ecran, cu excepția conversațiilor video cu persoane cunoscute. Pe lângă hiperstimularea produsă de mediile digitale, copiii învață și se dezvoltă cel mai bine prin experiențe din lumea reală, cum ar fi jocul fizic, joaca în aer liber, jocul creativ și timpul de calitate petrecut cu familia și prietenii.
Pentru copiii de peste doi ani, o abordare echilibrată a timpului petrecut în fața ecranului poate face parte dintr-un stil de viață sănătos. Găsiți aici jucăriile propuse de noi pentru dezvoltarea imaginației și creativității copilului.