Timpul petrecut în fața ecranelor poate face parte dintr-un stil de viață sănătos atunci când este echilibrat cu alte activități care sunt bune pentru dezvoltarea copiilor de vârstă școlară.
Jocul fizic, jocul creativ, cititul, socializarea și somnul sunt importante pentru dezvoltarea copiilor de vârstă școlară.
Regulile familiale vă pot ajuta să echilibrați timpul petrecut în fața ecranului și alte activități pentru copiii de vârstă școlară.
Timpul petrecut în fața ecranului pentru copiii de vârstă școlară poate fi parte a unui stil de viață echilibrat și sănătos dacă:
1. Stabiliți reguli privind utilizarea ecranelor
2. Încercați să aveți sesiuni scurte de timp petrecut în fața ecranului
3. Puneți copilul în mișcare, mai ales afară
4. Imaginați și creați
5. Încurajați jocul și prietenia cu ceilalți
6. Evitați timpul petrecut în fața ecranului înainte de culcare
7. Țineți ecranele în afara dormitoarelor în timpul nopții
Timpul petrecut în fața ecranelor poate face parte dintr-un stil de viață sănătos pentru copii, atunci când este echilibrat cu alte activități care sunt bune pentru dezvoltarea copilului dumneavoastră, cum ar fi jocul fizic, cititul și socializarea. De asemenea, pentru a găsi un echilibru corect, trebuie să vă asigurați că timpul petrecut în fața ecranului nu interferează cu somnul.
1. Stabiliți reguli privind utilizarea ecranelor
Vă puteți ajuta copilul să găsească un echilibru între utilizarea ecranelor și alte activități, stabilind împreună cu acesta câteva reguli de familie sau un plan media de familie.
Regulile familiei ar putea acoperi:
- locul în care copilul dumneavoastră poate utiliza ecranele – de exemplu, numai în camerele de familie, nu în mașină
- când poate copilul să folosească ecranele – de exemplu, la orele de masă nu există televizor, calculator sau telefon, sau nu se poate folosi ecranul înainte de școală sau până la terminarea treburilor casnice
- modul în care copilul dumneavoastră poate utiliza ecranele – de exemplu, pentru a crea animații sau pentru a verifica o tehnică de aruncare la fileu, dar nu pentru a juca Candy Crush.
- modul în care gestionați timpul petrecut în fața ecranului pentru copii de vârste diferite – de exemplu, ar putea exista unele jocuri pe care copilul mai mare le poate juca numai atunci când fratele mai mic este plecat sau s-a culcat.
Este în regulă dacă regulile includ limite de timp pentru a vă ajuta copilul să echilibreze timpul petrecut în fața ecranului cu alte lucruri, cum ar fi activitatea fizică. De exemplu, ar putea fi de ajutor să știți că, micuții de vârstă școlară ar trebui să aibă cel puțin o oră de activitate fizică moderată până la viguroasă în fiecare zi, cum ar fi alergatul și săriturile.
2. Țintiți pentru sesiuni scurte de timp petrecut în fața ecranului
Ridicarea și mișcarea sunt importante pentru nivelul de energie, dezvoltarea, somnul și sănătatea și bunăstarea generală a copilului dumneavoastră. Dacă copilul are parte de timp petrecut în fața ecranului, este o idee bună să îl încurajați să ia o pauză cel puțin la fiecare 30 de minute și să folosească ecranele în reprize scurte.
Puteți face acest lucru încurajându-vă copilul să:
- utilizați un cronometru pentru a stabili pauze
- să facă ceva activ atunci când cronometrul se termină, cum ar fi să se joace afară
Folosiți pauzele naturale în timpul petrecut în fața ecranului – de exemplu, încurajați-l pe copilul dumneavoastră să danseze dansul victoriei atunci când termină un nivel într-un joc.
3. Puneți-vă copilul în mișcare, mai ales afară
Este o idee bună să vă încurajați copilul să se joace afară de mai multe ori pe zi. Joaca în aer liber nu trebuie să fie o activitate compicată. De exemplu, la această vârstă, copiilor le place:
- să construiască și să creeze cu echipamente, mobilier sau alte lucruri pe care le găsesc afară
- să se joace alergând sau imaginându-și diferite povești
- să se cațere în copaci.
Jocul activ și activitatea fizică pentru copiii de vârstă școlară se pot desfășura atât în interior, cât și în aer liber. Poate fi vorba de lucruri simple, cum ar fi dansul, săriturile sau aruncarea și prinderea mingilor.
4. Imaginați și creați
Jocul creativ, cum ar fi povestirea, jocurile de cuvinte, îmbrăcatul sau desenul, este bun pentru dezvoltarea creativă a copilului. Îl ajută pe copilul dumneavoastră să învețe cum să experimenteze, să gândească, să învețe și să rezolve probleme.
Cititul și povestitul alături de copilul dumneavoastră promovează dezvoltarea creierului și a imaginației, îl învață pe copil despre limbaj și emoții și vă consolidează relația.
5. Încurajați jocul și prietenia cu ceilalți
Atunci când copiii se joacă față în față cu ceilalți, mai degrabă decât singuri pe un ecran, ei dezvoltă abilități importante pentru viață. Acestea includ să se înțeleagă cu alte persoane, să fie independenți și să învețe cum să rezolve conflictele și problemele.
Puteți sprijini prieteniile copilului dvs. de vârstă școlară prin organizarea de întâlniri de joacă și de petreceri peste noapte.
6. Evitați timpul petrecut în fața ecranelor înainte de culcare
Copiii de vârstă școlară au nevoie de 9-11 ore de somn pe noapte. Utilizarea ecranelor înainte de culcare poate afecta cât de repede adoarme copilul. Dacă copilul evită telefoanele mobile, tabletele, ecranele de calculator sau televizorul în ora dinaintea culcării, este posibil ca acesta să adoarmă mai repede.
7. Țineți ecranele în afara dormitoarelor în timpul nopții
Dacă țineți telefoanele mobile și alte dispozitive în afara dormitorului copilului pe timp de noapte, acesta nu va putea sta treaz până târziu jucând jocuri sau trimițând mesaje prietenilor. Acest lucru poate împiedica, de asemenea, copilul să fie deranjat în timpul nopții de mesaje sau notificări.
Atunci când vă ajutați copilul să aleagă aplicații, jocuri, televizor și YouTube de bună calitate, precum și să echilibrați utilizarea ecranului, copilul dumneavoastră va învăța să facă alegeri bune în ceea ce privește utilizarea timpului liber atunci când va fi mai mare.
Jucăriile Doti încurajează atât joaca structurată, dar și cea nestructurată, dezvoltă abilitățile STEM, motricitatea, creativitatea și curiozitatea.