De ce este important jocul?

Jocul este un excelent constructor de relații. Joaca alături de copilul tău îi transmite un mesaj simplu – ești important pentru mine. Acest mesaj îi ajută pe copii să învețe cine sunt și unde se încadrează în lume.

De reținut:

  • Dezvoltarea este modul în care copilul tău crește fizic și emoțional și învață să comunice, să gândească și să socializeze.
  • Experiențele și relațiile timpurii ale copiilor din primii cinci ani de viață sunt esențiale pentru dezvoltare.
  • În primii ani de viață, principala modalitate de învățare și dezvoltare a copilului tău este jocul.
  • Alte influențe asupra dezvoltării includ genele, nutriția, activitatea fizică, sănătatea și comunitatea.

Jocul este un excelent constructor de relații. Joaca cu copilul dumneavoastră transmite un mesaj simplu – ești important pentru mine. Acest mesaj îi ajută pe copii să învețe cine sunt și unde se încadrează în lume.

Despre dezvoltarea timpurie a copilului

Dezvoltare înseamnă schimbări în creșterea fizică a copilului. Înseamnă, de asemenea, schimbări în abilitățile sociale, emoționale, comportamentale, de gândire și de comunicare ale copilului. Toate aceste domenii de dezvoltare sunt legate între ele, iar fiecare dintre ele depinde și le influențează pe celelalte.

În primii cinci ani de viață, experiențele și relațiile stimulează dezvoltarea copiilor, creând milioane de conexiuni în creierul lor. De fapt, creierul copiilor dezvoltă conexiuni mai rapid în primii cinci ani decât în orice alt moment al vieții lor. Acesta este momentul în care se pun bazele învățării, sănătății și comportamentului pe tot parcursul vieții.

Bebelușii se nasc pregătiți să învețe, iar creierul lor se dezvoltă prin fiecare experiență. Mediile stimulative și grijulii, cu multe activități diferite, oferă bebelușilor o mulțime de modalități de a se juca, de a se dezvolta și de a învăța, precum și multe șanse de a exersa ceea ce învață.

Relațiile: fundamentul dezvoltării copilului

Relațiile copiilor afectează toate domeniile și etapele dezvoltării lor. De fapt, relațiile reprezintă fundamentul dezvoltării copilului.

Prin intermediul relațiilor, copilul învață informații vitale despre lumea înconjurătoare. De exemplu, copilul învață dacă lumea este sigură și securizată, dacă este iubit, cine îl iubește, ce se întâmplă când plânge sau râde și multe altele.

Copilul învață, de asemenea, prin observarea relațiilor dintre alte persoane – de exemplu, văzând cum vă comportați cu ceilalți membri ai familiei. Această învățare reprezintă baza pentru dezvoltarea comunicării, a comportamentului, a abilităților sociale și a altor abilități ale copilului.

Relația copilului cu tine în rol de părinte este una dintre cele mai importante relații din viața lui. Relațiile cu ceilalți membri ai familiei, cu îngrijitorii, inclusiv cu educatorii din copilăria timpurie, și cu alți copii sunt, de asemenea, foarte importante pentru dezvoltarea copilului.

Jocul: modul în care are loc dezvoltarea și învățarea copilului

În primii ani de viață, jocul este principala modalitate de învățare și de dezvoltare a copiilor.

Joaca este distractivă. De asemenea, îi oferă copilului oportunități de a explora, observa, experimenta și rezolva probleme. Copilul va avea nevoie de sprijinul și încurajarea pentru a face acest lucru. Dar este important să urmăriți un echilibru între sprijinirea copilului dumneavoastră și libertatea acestuia de a încerca lucruri pe cont propriu și de a greși uneori. Descoperirea pe cont propriu a modului în care funcționează lumea este o parte importantă a învățării.

Mult timp petrecut jucându-vă, vorbind, ascultând și interacționând îl ajută pe copil +să dobândească aptitudini esențiale pentru viață. Aceste abilități includ comunicarea, gândirea, rezolvarea problemelor, mișcarea și relaționarea cu alte persoane și copii.

Jocul este un excelent constructor de relații. Joaca cu copilul dumneavoastră transmite un mesaj simplu – ești important pentru mine. Acest mesaj îi ajută pe copii să învețe cine sunt și unde se încadrează în lume.

Alte lucruri care modelează dezvoltarea copilului

Genele copilului dvs. și alți factori, cum ar fi alimentația sănătoasă, activitatea fizică, sănătatea și cartierul în care locuiți influențează, de asemenea, dezvoltarea și bunăstarea copilului dvs.

Alimentația sănătoasă

O alimentație sănătoasă îi oferă copilului dumneavoastră energia și nutrienții de care are nevoie pentru a crește și a se dezvolta. De asemenea, îi ajută să își dezvolte simțul gustului. O alimentație sănătoasă în familie și modelele alimentare sănătoase din primii ani de viață pot crea obiceiuri alimentare sănătoase pentru toată viața.

Activitatea fizică

Activitatea fizică este vitală pentru sănătatea copilului. Aceasta îl pune pe copil în mișcare, îi dezvoltă abilitățile motorii, îl ajută să gândească și îi oferă posibilitatea de a-și explora lumea. Așadar, copilul are nevoie de numeroase oportunități de joacă activă, atât în interior, cât și în exterior.

Sănătate

Bolile minore ale copilăriei, cum ar fi răcelile, durerile de urechi și gastroenterita, în general, nu vor avea efecte pe termen lung asupra dezvoltării. Dar dizabilitatea, întârzierea în dezvoltare și afecțiunile cronice sau pe termen lung pot afecta dezvoltarea. Profesioniștii din domeniul sănătății și al dizabilității vă pot ajuta să înțelegeți afecțiunea copilului dumneavoastră și modul în care aceasta afectează dezvoltarea.

Vecinătatea și comunitatea locală

Dezvoltarea copilului este susținută de relațiile pozitive cu prietenii și vecinii și de accesul la locurile de joacă, parcuri, magazine și servicii locale, cum ar fi îngrijirea copiilor, grupuri de joacă, grădinițe, școli, centre de sănătate și biblioteci.

Dezvoltarea copilului: diferențe între copii

În general, dezvoltarea are loc în aceeași ordine la majoritatea copiilor, dar abilitățile se pot dezvolta la vârste sau momente diferite. De exemplu, copiii învață de obicei să stea în picioare, apoi învață să meargă. Dar această dezvoltare poate avea loc oricând între 8 și 18 luni.

Așadar, dacă vă întrebați dacă dezvoltarea copilului este pe drumul cel bun, amintiți-vă că dezvoltarea are loc în timp. Diferențele dintre copii nu reprezintă, de obicei, nimic de care să vă faceți griji.

Dacă simțiți cu adevărat că ceva nu este în regulă cu dezvoltarea copilului, aveți încredere în instinctul dumneavoastră. Mergeți la asistenta medicală pentru copii și familie, la medicul de familie sau la medicul pediatru.

A fi părinte

Fie că sunteți părinte, bunic, îngrijitor în familie sau părinte adoptiv care crește un copil, învățați mereu. Este în regulă să vă simțiți încrezător în ceea ce știți. De asemenea, este în regulă să recunoașteți că nu știți ceva și să puneți întrebări sau să cereți ajutor.

Atunci când vă concentrați pe îngrijirea unui copil sau a unui bebeluș, s-ar putea să uitați sau să nu mai aveți timp să aveți grijă de dumneavoastră. Dacă aveți grijă de dumneavoastră din punct de vedere fizic, mental și emoțional, vă veți ajuta copilul să crească și să se dezvolte. Găsești aici propunerile noastre de activități pentru copii peste 1 an.

Prin continuarea navigării pe site-ul nostru sunteți de acord cu politica cookies 📋