De ce și cum să ne jucăm

Joaca este esențială pentru învățarea, dezvoltarea, încrederea și bunăstarea copilului dumneavoastră. Joaca liberă, nestructurată, este cel mai bun tip de joacă pentru copiii mici.

Pe măsură ce copiii cresc, modul în care se joacă se schimbă.

În acest articol vorbim despre:

  • Importanța jocului
  • Diferite tipuri de joacă
  • Cum se dezvoltă joaca alături de copil

Importanța jocului

Joaca este esențială pentru învățarea și dezvoltarea copilului. Atunci când copilul se joacă, îi oferă o mulțime de moduri și momente diferite de a învăța.

De asemenea, joaca îl ajută pe copil:

  • să-și dezvolte încrederea în sine
  • să se simtă iubit, fericit și în siguranță
  • să-și dezvolte abilitățile sociale, limbajul și comunicarea
  • să învețe cum să aibă grijă de ceilalți și de mediul înconjurător
  • să-și dezvolte abilitățile fizice.

De ce este joaca atât de importantă pentru dezvoltarea copilului? Joaca le oferă copiilor diferite experiențe senzoriale, fizice și cognitive. Experiențele creează conexiuni în creier, ceea ce îi ajută pe copii să se dezvolte fizic, cognitiv, social și emoțional. De aceea, jocul copiilor este ca un fel de “foc de artificii” care se declanșează în creier.

Copilului îi va plăcea să se joace cu tine, dar uneori ar putea prefera să se joace singur. S-ar putea să vrea doar să le dați idei și să îi anunțați cum decurge jocul. Și uneori s-ar putea să vrea să se joace cu alți copii – fără adulți!

Diferite tipuri de joacă

Joaca liberă, nestructurată, este cel mai bun tip de joacă pentru copiii mici.

Aceasta este o joacă care se întâmplă pur și simplu, în funcție de ceea ce captează interesul copilului în acel moment. Joaca liberă nu este planificată și îi permite copilului să își folosească imaginația și să se miște în ritmul propriu.

Exemple de joacă nestructurată ar putea fi:

  • jocul creativ, singur sau cu alții, inclusiv jocuri artistice sau muzicale
  • jocuri imaginative – de exemplu, construirea de căsuțe din cutii sau pături, îmbrăcatul sau joaca în care își închipuie tot felul de roluri
  • explorarea unor spații de joacă noi sau preferate, cum ar fi dulapuri, curți, parcuri, locuri de joacă și așa mai departe.

Puteți lua parte la jocul nestructurat al copilului dumneavoastră – sau nu. Uneori, tot ce trebuie să faceți este să-i arătați copilului direcția corectă – spre grămada de jucării de pe podea sau spre masa plină de creioane colorate și hârtie. Alteori s-ar putea să fie nevoie să fiți un pic mai activ. De exemplu, „Ce-ar fi să ne jucăm de-a costumele? Ce vrei să fii astăzi?”.

Jocul structurat este diferit. Este mai organizat și are loc la o oră fixă sau într-un spațiu prestabilit. Adesea este condusă de un adult.

Exemple de joacă structurată includ:

  • cursuri de familiarizare cu apa pentru copiii mici sau lecții de înot pentru copiii mai mari
  • grupuri de povestit pentru copii mici și preșcolari la biblioteca locală
  • cursuri de dans, muzică sau teatru pentru copii de toate vârstele
  • jocuri de masă sau de cărți în familie
  • sporturile de toate felurile

De ce este important jocul pentru copii

Atunci când copiii au timp și spațiu pentru a se juca fără restricții, imaginația lor se poate desfășura și pot explora idei noi. Nu aveți nevoie de un spațiu de joacă mare. Încercați doar să adăugați materiale simple, cum ar fi cutii de carton, la spațiul existent. Acest lucru poate inspira o mulțime de jocuri de rol, chiar și în spații mici.

Jocul structurat și nestructurat poate avea loc în interior sau în aer liber. Joaca în aer liber îi oferă copilului dumneavoastră șansa de a explora, de a fi activ, de a testa limitele fizice – și de a se murdări!

Cum se dezvoltă jocul împreună cu copilul dumneavoastră

Pe măsură ce copilul dumneavoastră crește, modul în care se joacă se va schimba – va deveni mai creativ și va experimenta mai mult cu jucării, jocuri și idei. Acest lucru ar putea însemna că are nevoie de mai mult spațiu și timp pentru a se juca.

De asemenea, copiii trec prin diferite forme de joacă pe măsură ce cresc. Aceasta include joaca de unul singur, joaca alături de alți copii și joaca interactivă cu alți copii.

Găsiți aici propunerile noastre de jucării care să vă ajute să petreceți timp de calitate alături de copil.

Trenulețul Doti le propune copiilor pe lângă manevrare, asamblare sau transport și posibilitatea de a construi zece modele diferite de roboți din piesele trenulețului. Asamblarea lor dezvoltă atât motricitatea fină, dar și echilibrul sau răbdarea.

Prin continuarea navigării pe site-ul nostru sunteți de acord cu politica cookies 📋