În acest articol vă propunem o serie de idei de joacă pentru copii în funcție de etapa de dezvoltare a acestora:
- Nou-născuți și bebeluși: idei de joacă pentru a încuraja dezvoltarea
- Copii mici: idei de joacă pentru a încuraja dezvoltarea
- Preșcolari: idei de joacă pentru a încuraja dezvoltarea
- Copii de vârstă școlară: idei de joacă pentru a încuraja dezvoltarea
- Dacă copilul dumneavoastră nu vrea să se joace
Nou-născuți și bebeluși: idei de joacă pentru a încuraja dezvoltarea
Pentru bebeluși, cea mai bună jucărie ești tu. Simplul fapt de a vă privi chipul și de a vă auzi vocea reprezintă o joacă pentru noul dumneavoastră bebeluș, mai ales dacă zâmbiți.
S-ar putea să doriți să încercați următoarele idei de joacă și activități cu micuțul:
- Muzică, cântece, bătăi ușoare pe burtica bebelușului în timp ce cântați, sau puteți folosi clopoței: aceste activități dezvoltă auzul și mișcarea.
- Peekaboo: acest lucru este excelent pentru dezvoltarea socială și emoțională a bebelușului tău.
- Gâdilări blânde sau folosind obiecte cu texturi diferite, cum ar fi pene, nisip sau spumă: acestea dezvoltă simțul tactil.
- Obiecte de diferite mărimi, culori și forme: acestea îl pot încuraja pe copil să se apropie de un obiect și să îl apuce.
- Mobilier robust, mingi, jucării sau cutii: acestea îl pot face pe copilul dumneavoastră să se târască, să stea în picioare și să meargă.
Este foarte important să vă jucați în mod regulat cu el pe podea, pe jos. După timpul petrecut în burtică, îl ajută pe copil să își dezvolte forța și controlul muscular. De asemenea, îi permite copilului să vadă și să experimenteze lumea dintr-o altă perspectivă.
Copii mici: idei de joacă pentru a încuraja dezvoltarea
Iată câteva idei care i-ar putea face plăcere copilului dumneavoastră mic:
- Lucrurile mari și ușoare, cum ar fi cutiile de carton, gălețile sau mingile gonflabile, îl pot încuraja pe copil să alerge, să construiască, să împingă sau să tragă.
- Creta, frânghia, muzica sau recipientele pot încuraja săriturile, loviturile cu piciorul, călcatul în picioare, mersul și alergarea.
- Cercurile, cutiile, pietrele mari sau pernele sunt bune pentru a se cățăra pe ele, a se echilibra, a se răsuci, a se legăna sau a se rostogoli.
- Jocurile de îmbrăcat cu eșarfe, pălării și așa mai departe sunt bune pentru imaginație și creativitate.
- Dealurile, tunelurile sau colțurile camerelor pot încuraja activitățile fizice, cum ar fi târârea și explorarea.
- Dacă puneți muzica preferată în timp ce copilul mic se joacă, acesta poate, de asemenea, să experimenteze diferite sunete și ritmuri. S-ar putea să vă placă, de asemenea, să cântați, să dansați și să bateți din palme pe muzică alături de copil.
Preșcolari: idei de joacă pentru a încuraja dezvoltarea
Iată câteva idei pentru a pune în mișcare mintea și corpul preșcolarului dumneavoastră:
- Recipiente vechi de lapte, linguri de lemn, recipiente goale pentru plante de ghiveci, bețe, hârtie mototolită, găleți de plastic, cratițe și haine vechi sunt excelente pentru jocul imaginativ și nestructurat.
- Puzzle-urile simple și jocurile de potrivire, cum ar fi dominoul cu animale, ajută la îmbunătățirea memoriei și a concentrării copilului dumneavoastră.
- Plastilina și lutul îl ajută pe copil să își dezvolte abilitățile motorii fine.
- Muzica preferată sau oalele și tigăile sunt excelente pentru un concert de dans sau pentru a inventa muzică.
- Mingile pot încuraja lovirea cu piciorul, aruncarea sau rostogolirea.
Atunci când vă încurajați copilul să lovească sau să arunce, încercați să-l faceți să folosească o parte a corpului, apoi cealaltă.
Copii de vârstă școlară: idei de joacă pentru a încuraja dezvoltarea
Copilul de vârstă școlară se poate distra cu următoarele obiecte și activități:
- Mobila, lenjeria, coșurile de spălat, corturile și cutiile sunt excelente pentru a construi căsuțe.
- Cursele cu obstacole făcute în casă îl pot face pe copilul dumneavoastră să se miște în diferite moduri, direcții și viteze.
- Jocurile precum “Spionez” sunt excelente pentru jocul de cuvinte și ajută la dezvoltarea abilităților de alfabetizare.
- Activitățile simple de gătit și de pregătire a alimentelor sunt excelente pentru dezvoltarea abilităților de calcul și a celor cotidiene.
- Imaginația copilului: cu ajutorul imaginației, copilul se poate transforma într-un supererou preferat sau într-un personaj de poveste.
Dacă copilul este interesat, ați putea să vă gândiți să îl înscrieți în unele activități sportive sau de echipă pentru copiii de vârstă școlară. Alte posibilități includ activități artistice și de artizanat după școală sau în vacanță.
Nu trebuie să cheltuiți o mulțime de bani pe jucării, jocuri și cărți pentru copii. Jucăriile făcute în casă și activitățile gratuite sunt adesea cele mai creative modalități prin care tu și copilul tău vă puteți distra împreună.
Dacă copilul dvs. nu vrea să se joace
Pot exista momente în care copilul dumneavoastră nu vrea să se joace – de exemplu, ar putea fi obosit sau plictisit de faptul că face aceeași activitate de prea mult timp. Acest lucru este normal și, de obicei, nu trebuie să vă faceți griji.
Dar, uneori, lipsa de joacă – sau lipsa de interes pentru joacă – poate fi un semn al unei tulburări de dezvoltare.
Luați în considerare posibilitatea de a vorbi cu un profesionist din domeniul sănătății sau cu educatorul copilului dacă:
- bebelușul dumneavoastră nu pare să intre în jocul interactiv, cum ar fi peekaboo
- copilul dumneavoastră mic are doar un interes restrâns pentru jucării sau nu folosește jucăriile într-un mod funcțional – de exemplu, este interesat doar să învârtă roțile unei mașinuțe de jucărie în loc să o conducă prin cameră ca alți copii de aceeași vârstă
- copilul dumneavoastră preșcolar nu este interesat să se joace cu alți copii sau nu este interesat să se joace jocuri de rol.
Vedeți aici propunerile noastre de jocuri pentru această etapă de vârstă, kiturile noastre STEM le oferă copiilor posibilitatea să construiască, să testeze prin încercare eroare, să găsească soluții și să gândească creativ și critic.