Copiii sunt programați să se joace, așa învață ei cel mai bine. Jocul este cea mai eficientă metodă de a-i învăța pe copii competențele importante și cea mai potrivitp metosă de a stimula curiozitatea naturală copilului în moduri sigure, potrivite vârstei sale.
Părinții sunt surprinși de ce învață copiii lor atunci când li se dă libertatea de a se juca în felul lor, fără constrângerile obișnuite ale directivelor și regulilor adulților.
Învățarea bazată pe încercare și eroare este trăsătura principală a jocului liber al copiilor. Este un instrument important care să îi ajute să înțeleagă lumea mai bine, pe măsură ce o explorează. Dar învățarea bazătă doar pe încercare și eroare este foarte ineficientă, pentru că nu se profită de lecțiile învățate din experiența altora. Jucându-se alături de părinți, copilul poate beneficia de experiența și cunoașterea lor, iar acestea îl vor înzestra cu abilitățile și motivația de a își aduce și el contribuția la această lume.
Jocul liber le permite copiilor să îți dezvolte importanta competență a gândirii independente. Dacă acceptați că joaca este o parte importantă din dezvoltarea copilului, acesta va fi mai motivat să învețe din curiozitate naturală.
Jocul senzorial încurajează o serie de abilități de dezvoltare, printre care coordonarea dintre mână și ochi, controlul motric, curiozitatea, exploaarea și integrarea senzorială (conexiunile formate între diferite părți ale creierului atunci când sunt active mai multe simțuri deodată). Jocurile care implică simțurile creează, de asemenea, și mai multe conexiuni dintre diferite zone ale creierului, ceea ce este considerat a fi benefic pentru învățare și memorie în viața de mai târziu. Toate jocurile și interacțiunile cu lumea situmulează cumva simțurile.
Jocuri potrivite pentru12-18 luni jocuri:
- jocuri de sortat forme (copilului îi va plăcea să pună forme în spațiul în care trebuie. La început probabil va trebui să îl ajutați, deși nu o să treacă mult până va începe să se descurce singur. Aceasta este o activitate bună pentru dezvoltarea motricității fine și a competențelor de rezolvare de probleme)
- cuburile (copilul probabil că poate deja să pună cuburile unul peste altul, chiar dacă la început nu construiește decât cu două dintre ele. Să construiască un turn și să îl dărmâme la loc este în general foarte amuzant pentru copiii de această vârstă și ajută enorm în dezvoltare. Această activitate îi dă ocazia copilului să învețe culorile și număratul și, de fiecare dată când construiește folosind cuburile, copilul își îmbunătățește controlul motric)
- jucăriile de călărit (jucăriile pe care copilul se poate aseza cu picioarele atingându-i pământul și cu care se poate împinge sunt foarte bune la această vârstă, pentru că pot întări mușchii de la picioare și stabilitatea trunchiului, de asemenea, îmbunătățind echilibrul, concentrarea și coordonarea).
Jocuri potrivite pentru 18-24 de luni
Lumea copilului se va deschide și creierul său se va dezvolta rapid, conexiunile între neuroni făcându-se într-un ritm amețitor. Pentru că sunt încă mici, copiii de această vârstă nu înțeleg încă limitările fizicii și ale biologiei și li se pare că orice este posibil. Aceasta înseamnă că au o imaginație nemaipomenită, dar încă nu realizează diferența dintre realitate și fantezie. Părinții le explică adesea ce este posibil și ce nu și încearcă să îți ajute copiii să înțeleagă regulile lumii înconjurătoare. Cu toate că acest lucru este important, este cu adevărat benefic să fie încurajată imaginația înnăscută a copilului, ajutând la viitoarea dezvoltare care duce a soluționarea de probleme, la invenții și inițiative și care îi protejează pe copiii de posibilele probleme mentale. Poate fi foarte amuzant să pătrunzi în lumea imaginară a copilului. Lăsați-i pe copii să vă conducă în lumea lor și nu încercați să le înnăbușiți pornirile imaginative cu prea mult realism – au timp destul pentru realitate, pe măsură ce cresc! Poveștile și jocurile imaginative le vor plăcea copiilor la vârsta aceasta și vor promova o serie de deprinderi, incluzând limbajul, concentrarea, abilitățile sociale și soluționarea de probleme.
Jocuri potrivite pentru 2-3 ani
Pe măsură ce crește copilul își va dezvolta coordonarea și astfel va putea folosi mai multe cuburi la construit.Copilul va putea să asocieze mai bine culoile în jocuri așa că va putea să aleagă și să sorteze toate piesele roșii, spre exemplu – poate categoriza. Copilul își va dezvolta automonia și va dori să facă singur lucruri, să se încheie la fermoar, să se îmbrace, să încheie nasturi – activități care se dezvoltă treptat odată cu dezvoltarea motricității fine.
- Jocuri de potrivit (pentru că micuțul a învățat să eticheteze culorile, încercați să transformați sortarea cuburilor într-un joc al hainelor.)
- Jucăriile de tras (pentru că mersul este nou pentru un copil nu se va plictisi de jucăriile pe care le poate trage după el, mai ales dacă fac zgomot sau dau din picioare. Acestea sunt jucării ușor de transportat – mersul cu o rățușcă pe rotițe în parc pot să amuze copilul, oferindu-i în același timp ocazia de-a face multă mișcare și de a-și întări mușchii picioarelor.),
- Perechi de potrivit (pe măsură ce încep să învețe culorile și formele, jocurile și jucăriile care încurajează potrivirea perechilor, jocurile de memorie sunt preferate.)
- Puzzle-uri (ajută la coordonarea dintre mână și ochi, întrucât copiii trebuie să își dea seama unse să pună pieseleși trebuie să întoarcă sau să răsucească o piesă pentru a o pune în locul care trebuie. Odată ce a învățat cum funcționează puzzle-ul, creșteți numărul de piese și ajutați-l să-și dezvolte gândirea logică potrivind culori pentru a găsi forma exactă),
- Jucăriile de construit (aceste jocuri sunt mai complexe, dar copiii pot fi încurajați să numească culorile și să înceapă să creeze modele. Ajutând copilul să facă un turn cu un strat roșu, apoi cu unul albastru, el se familiarizează cu culorile, modelele și echilibrul – acestea sunt principiile de bază ale matematicii și fizicii pe care le poate acumula înainte de 3 ani.)
Găsești aici propunerile noastre de jocuri pentru copiii între 1 și 3 ani, pentru fiecare jucărie am ținut cont de posibilitățile de dezvoltare ale copilului, de nevoile sale, dar și de calitatea materialelor folosite.
Ce abilități include “motricitatea fină”?
- Abilități academice, inclusiv:
Abilități de utilizare a creionului (mâzgălit, colorat, desenat, scris)
Abilități de utilizare a foarfecelor (tăiere)
- Joc
Abilități de construcție folosind Lego, duplo, piese din lemn, puzzle-uri, șine de trenuri
Îmbrăcarea și manipularea păpușilor
Utilizarea tehnologiei informației (de exemplu, manipularea mouse-ului)
- Îngrijire personală, inclusiv
îmbrăcarea – legarea șireturilor de la pantofi, aranjarea sandalelor, fermoare, nasturilor, curelelor
mâncatul – utilizarea tacâmurilor, deschiderea caserolelor și a pungilor cu mâncare
igienă – curățarea dinților, periajul părului, mersul la toaletă.
Notă: Percepția vizuală (utilizarea cu acuratețe a vederii, “văzând” și interpretând) nu este strict o abilitate motrică fină, dar sprijină direct performanța motricității fine.
De ce sunt importante abilitățile motorii fine?
Motricitatea fină este esențială pentru realizarea abilităților zilnice, așa cum au fost prezentate mai sus, precum și a abilităților academice. Fără abilitatea de a îndeplini aceste sarcini zilnice, stima de sine a unui copil poate avea de suferit, performanțele sale academice sunt compromise, iar opțiunile sale de joacă sunt foarte limitate. De asemenea, nu pot dezvolta o independență adecvată în ceea ce privește abilitățile de “viață” (cum ar fi îmbrăcatul și hrănirea), ceea ce, la rândul lor, au implicații sociale nu numai în cadrul familiei, ci și în relațiile cu colegii.
Cum vă puteți da seama dacă un copil are dificultăți de motricitate fină la prima vedere?
– Evitarea și/sau dezinteresul față de îndemânările dificile cu degetele (și are sarcinile enumerate mai sus)
– Preferă activitatea fizică (din nou pentru a evita sarcinile de stat jos)
– Interesul pentru activități “pasive”, cum ar fi cele pe dispozitive electornice (de exemplu, vizionarea televizorului, folosirea unui IPAD care nu necesită abilități de motricitate fină)
– Nu este interesat de abilitățile de utilizare a creionului sau a foarfecelor
– Va fi “autoritar” în joacă și le va cere celorlalți să “deseneze o pisică pentru mine”
– Nu persistă în fața unei provocări (de exemplu, le cere părinților să rezolve o problemă fără a încerca fizic să o rezolve ei înșiși)
– Așteptă ca părinții să îi îmbrace sau să le curețe dinții, în loc să încerce ei înșiși
Între 12 și 18 luni:
– Stăpânește apucarea cu cleștele (prinderea obiectelor între degetul mare și arătător).
– Construiește un turn de până la patru blocuri
– Acoperă și descoperă cutii sau recipiente
– Ridică obiecte în mișcare (mingi, etc.)
– Întoarce butoane și pagini și pune cuie rotunde în găurile potrivite
– Mâzgălește și pictează
Între 18 luni și 2 ani:
– Îndoaie hârtia (când i se arată cum se face)
– Pune cuie pătrate mari în găurile potrivite
– Stivuiește cinci-șase blocuri
– Desface jucării și le pune la loc
– Face forme din lut
2+ ani:
– Manipulează cu ușurință obiecte mici
– Desface un fermoar mare
– Construiește un turn de șase blocuri sau mai mare
– Își scoate pantofii
– Coordonează mișcările încheieturii mâinii și ale încheieturii mâinii pentru a roti clanțe, a deșuruba capacul unui borcan etc.
– Începe să apuce corect un creion sau un stilou.
Abilitățile motorii fine se dezvoltă cu ajutorul practicii și al repetiției. Folosiți puzzle-uri, jucării și unelte pentru forța mâinilor, activități de stivuire și sortare, precum și jucării pentru degete pentru a încuraja și a spori dezvoltarea abilităților motorii prin puterea jocului! Găsiți aici propunerile noastre de jucării care dezvoltă abilitățile de motricitate fină.
Trenulețul Doti le propune copiilor pe lângă manevrare, asamblare sau transport și posibilitatea de a construi zece modele diferite de roboți din piesele trenulețului. Asamblarea lor dezvoltă atât motricitatea fină, dar și echilibrul sau răbdarea.